Koor Hoekse Tranentrekkers

Over ons

Wie zijn wij?
Het koor werd opgericht aan het einde van het jaar 2000 door onder andere Martha de Groot,  toen werkzaam in wijkgebouw “De Hoekstee” in Hoek van Holland. Na een eerste advertentie, geplaatst in de regionale weekbladen met de oproep “leden gevraagd voor een op te richten smartlappenkoor”, kwamen er direct vele positieve reacties. Daarna is het koor officieel opgericht op 9 januari 2001 en is uitgegroeid van de oorspronkelijke 103 leden naar 113 leden nu. Het koor staat thans onder leiding van dirigente Paula van Wanrooy.

Repertoire:
Het repertoire bestaat uit smartlappen, levensliedjes, zeemansliedjes en shanty’s – tenslotte wonen wij aan zee – en liedjes uit de Nederlandse Top 40. Getracht wordt om zoveel mogelijk een ander repertoire te brengen dan de vele smartlappenkoren uit de omgeving. Bij elk optreden wordt aan de hand van het te verwachten publiek het repertoire samengesteld. Momenteel kan het koor putten uit vele honderden nummers.

De begeleiding:
De muzikale begeleiding wordt verzorgd door “De Plengers” onder leiding van Paula van Wanrooy . Deze band bestaat uit 3 accordeonisten, een drummer, een gitarist en een basgitarist. Zij geven een extra dimensie en volume aan dit koor.

Solisten en ondersteuning:
Het koor wordt ritmisch ondersteund door enkele percussionisten en bij veel nummers worden de coupletten gezongen door solisten.

 

Optredens:
Het gezamenlijke koor treedt op in de kleuren rood/zwart/goud en heeft 3 x per maand op maandag een repetitieavond in wijkgebouw “LCC de Hoekstee”. Op de eerste maandag van de maand wordt er niet gerepeteerd.

De gezelligheid staat hoog in het vaandel van dit koor, getuige ook de vele optredens die op aanvraag van verzorgings- en verpleegtehuizen, verenigingen en bij gelegenheid van diverse jubilea worden gegeven.

Ook in 2014 zong het koor in de Rotterdamse Doelen tijdens het zondagochtendconcert Van Smartlap tot Opera. 

Diverse  verslagen van optredens  zijn vermeld in het Tranentrekkersarchief waaronder het zondagochtendconcert in De Doelen in Rotterdam Van Smartlap tot Opera. Zo zingt Rotterdam in de Rotterdamse Schouwburg, waarbij Anthony Heidweiller als gastzanger bij het koor optrad. Het openlucht meezingconcert Van Smartlap tot Opera op de Koeweide in Rotterdam-Crooswijk en begin augustus, na afloop van het Varend Corso Westland, zingen de Hoekse Tranentrekkers al een aantal jaren op rij tijdens het meezingspektakel MAASSLUIS VOLKOREN.

In de afgelopen 10 jaar zijn er grote optredens geweest in o.a. “De Grote Kerk” te Den Haag (2001), “De Doelen” (2003, 2010, 2011, 2012, 2013) en “De Laurenskerk” (2003 en 2004) te Rotterdam, de smartlappenfestivals te Varsseveld (2003) en Rozenburg (2005). Ook zijn er optredens geweest in Harwich (Engeland-2002), Malgrat de Mar (Spanje 2006, 2009 en 2011) en Calella (Spanje 2007). Ook hebben de Hoekse Tranentrekkers in 2010 tot tweemaal toe opgetreden in de Keukenhof te Lisse.

Ieder jaar geven de “Hoekse Tranentrekkers” één of twee optredens in “de Hoekstee” te Hoek van Holland. Elk optreden kenmerkt zich door een thema met prachtige decors en een volledig uitverkochte en overvolle zaal. Na een smartlappenavond (2001) volgden erAmsterdamse avonden met o.a. 9 nummers uit de beroemde musical “De Jantjes” (2002-2003),twee Rotterdamse avonden met Annie de Reuver (2004), een bevrijdingsconcert ter gelegenheid van 60 jaar bevrijding (2005), een jubileumconcert (2006) ter ere van het 5-jarig bestaan van het koor en een concert met “Toppers van Toen” (2007). Ook is er medewerking verleend aan het benefietconcert voor de overlevenden van de tsunami-ramp in Thailand en Indonesië (2005), waarbij het koor samen met Lee Towers zong

 

 

 

.